Domov > O Filmskem tednu Evrope 2012

O Filmskem tednu Evrope 2012

 

9 mest. 16 filmskih zgodb. Ena Evropa.

Kinodvorane po Sloveniji v prvi polovici meseca maja postajajo tradicionalno zatočišče ljubiteljev kakovostne evropske filmske produkcije. V okviru programa dogodkov ob letošnjem dnevu Evrope, 9. maju, bo med 5. in 12. majem v devetih slovenskih mestih potekal Filmski teden Evrope.  V kinodvoranah v Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju, Sežani, Slovenj Gradcu, Izoli, Radovljici in Novi Gorici si bo mogoče brezplačno ogledati šestnajst posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX ter nagrajenci festivalov v Cannesu in Berlinu. Filmski teden Evrope bodo pospremili številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše. 

Filmski teden Evrope 2012 so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad vlade RS za komuniciranje v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija. Filmski teden je ena izmed akcij partnerstva med Evropsko komisijo, Evropskim parlamentom in Vlado RS pri komuniciranju evropskih vsebin.

URAD VLADE RS ZA KOMUNICIRANJE
Urad vlade za komuniciranje je strokovna služba slovenske vlade in njenih ministrstev, ki skrbi za obveščanje domače in tuje javnosti o aktualnem vladnem dogajanju in o dogodkih v Sloveniji nasploh. Urad za komuniciranje ureja spletni portal »Slovenija – doma v Evropi«, s katerim želi prispevati k dobri obveščenosti in razumevanju EU zadev ter spodbujanju razprav o vsebinah, ki vplivajo na življenja prebivalcev Slovenije. Na portalu poleg vprašanj in odgovorov objavljajo tudi aktualne publikacije in možnosti sodelovanja z nevladnimi organizacijami.
w. www.ukom.gov.si in evropa.gov.si

PREDSTAVNIŠTVO EVROPSKE KOMISIJE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Evropska komisija ima predstavništva v vseh državah članicah Evropske unije. Predstavništva predstavljajo Evropsko komisijo in skrbijo za dobro obveščenost institucij, medijev, različnih interesnih skupin ter državljanov o delovanju, odločitvah in stališčih Komisije. Predstavništvo usklajeno z državnimi institucijami izvaja program komuniciranja evropskih zadev. S svojo mrežo Europe Direct točk zagotavlja, da državljani po vsej Sloveniji dobijo praktične informacije o življenju v Evropi, spletni časopis EUekspres pa redno skrbi za sveže in zanimive novice iz Evropske unije. 
w. http://ec.europa.eu/slovenija   

INFORMACIJSKA PISARNA EVROPSKEGA PARLAMENTA V SLOVENIJI
Informacijske pisarne v prestolnicah vseh držav članic medijem in širši javnosti predstavljajo in pojasnjujejo delo Evropskega parlamenta. Pisarne vzdržujejo stike z državnimi in lokalnimi oblastmi ter predstavniki civilne družbe in gospodarstva, pripravljajo dogodke, na katerih lahko predstavniki medijev dobijo informacije o vseh vidikih dela Evropskega parlamenta, odgovarjajo pa tudi na vprašanja državljanov o delovanju parlamenta.  Pisarne pomagajo tudi pri vzpostavitvi stika s poslanci EP oziroma z njihovimi asistenti.

w. www.europarl.si

ART KINO MREŽA SLOVENIJE
Art kino mreža Slovenije je stanovsko reprezentativno združenje prikazovalcev umetniškega, kvalitetnega in evropskega filma. Prizadeva si za povezovanje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, zastopanje njihovega interesa v javnosti, zagotavljanje raznolikosti in dostopnosti filmske ponudbe v Sloveniji, razvoj ter povezovanje in sodelovanje s sorodnimi združenji v Sloveniji in Evropi in zunaj nje. Omogoča tudi možnost vzpostavitve mobilnega kina za kinematografe z nepopolno infrastrukturo, sicer pa skrbi za organizacijo srečanj in izobraževalnih delavnic in koordinacijo projekta digitalizacije.

w. artkinomreza.si