Filmski teden Evrope

13 slovenskih mest. 18. filmskih zgodb. Ena Evropa

O Filmskem tednu Evrope 2013

V prvi polovici meseca maja bodo tudi letos na svoj račun prišli ljubitelji kakovostne evropske filmske produkcije. Med 5. in 12. majem prihaja v kinematografe trinajstih slovenskih mest Filmski teden Evrope. Zdaj že tradicionalni filmski festival je eden izmed dogodkov in prireditev, ki po vsej Sloveniji potekajo v dneh okoli 9. maja, Dneva Evrope. Ponovno bo obiskal Ljubljano, Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Radovljico, Sežano, Izolo in Novo Gorico, prvič pa se bo ustavil še na Ptuju, v Trbovljah, Domžalah in Krškem. Obiskovalci kinematografov si bodo lahko brezplačno ogledali 18 posebej izbranih evropskih filmov, med katerimi so tudi prejemniki nagrade Evropskega parlamenta LUX, nagrajenci najvidnejših evropskih festivalov, tudi festivala v Cannesu in Berlinu, ter prejemniki nagrade ameriške filmske akademije Oskar. Filmski teden Evrope bodo pospremili številni spremljevalni dogodki, druženja in pogovori s filmskimi ustvarjalci ter ustvarjalne delavnice za najmlajše.

Filmski teden Evrope 2013 so skupaj pripravili Predstavništvo Evropske komisije, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Urad Vlade RS za komuniciranja v sodelovanju z Art kino mrežo Slovenija in Media Deskom Slovenija.
Filmski teden Evrope 2013 je ena od akcij v okviru partnerstva na področju komuniciranja evropskih vsebin med Evropsko komisijo in Vlado Republike Slovenije.

URAD VLADE RS ZA KOMUNICIRANJE
Urad Vlade RS za komuniciranje je strokovna služba slovenske vlade in njenih ministrstev, ki skrbi za verodostojne, ažurne in celovite informacije v pretoku med vlado, njenimi predstavniki ter domačimi in mednarodnimi javnostmi. Ena izmed nalog urada je tudi načrtovanje, izvajanje in usklajevanje komunikacijskih projektov z evropskimi vsebinami. Urad Vlade RS za komuniciranje ureja spletni portal »Slovenija – doma v Evropi«. Z informacijami o organizaciji, politikah in življenju v EU želi prispevati k dobri obveščenosti in razumevanju EU zadev ter spodbujanju razprav o vsebinah, ki vplivajo na življenje prebivalcev Slovenije.

w. www.ukom.gov.si in www.evropa.gov.si
f. Urad Vlade RS za komuniciranje

PREDSTAVNIŠTVO EVROPSKE KOMISIJE V REPUBLIKI SLOVENIJI
Evropska komisija ima predstavništva v vseh državah članicah Evropske unije unije. Predstavništvo v Sloveniji predstavlja Evropsko komisijo. Institucije, medije, različne interesne skupine in državljane obvešča o delovanju, odločitvah in stališčih Komisije ter spodbuja razpravo o aktualnih evropskih tematikah. V partnerstvu z državnimi institucijami izvaja program komuniciranja evropskih zadev. S svojo mrežo informacijskih točk Europe Direct zagotavlja, da državljani po vsej Sloveniji dobijo praktične informacije o življenju v Evropi.

w. ec.europa.eu/slovenija
f. facebook.com/evropska.komisija
t. twitter.com/#!/ECinSlovenia

INFORMACIJSKA PISARNA EVROPSKEGA PARLAMENTA V SLOVENIJI
Informacijske pisarne v prestolnicah vseh držav članic medijem in širši javnosti predstavljajo in pojasnjujejo delo Evropskega parlamenta. Pisarne vzdržujejo stike z državnimi in lokalnimi oblastmi ter predstavniki civilne družbe in gospodarstva, pripravljajo dogodke, na katerih lahko predstavniki medijev dobijo informacije o vseh vidikih dela Evropskega parlamenta,  odgovarjanje pa tudi na vprašanja državljanov o delovanju parlamenta.  Pisarne pomagajo tudi pri vzpostavitvi stika s poslanci EP oziroma z njihovimi asistenti.

w. www.europarl.si
f. Evropski parlament Slovenija
t. @Europarl_SL

ART KINO MREŽA SLOVENIJE
Art kino mreža Slovenije je stanovsko reprezentativno združenje prikazovalcev umetniškega, kvalitetnega in evropskega filma. Prizadeva si za povezovanje kinematografov in prikazovalcev kakovostnega in umetniškega filma, zastopanje njihovega interesa v javnosti, zagotavljanje raznolikosti in dostopnosti filmske ponudbe v Sloveniji, razvoj ter povezovanje in sodelovanje s sorodnimi združenji v Sloveniji in Evropi in zunaj nje. Omogoča tudi možnost vzpostavitve mobilnega kina za kinematografe z nepopolno infrastrukturo, sicer pa skrbi za organizacijo srečanj in izobraževalnih delavnic in koordinacijo projekta digitalizacije.

w. artkinomreza.si